Käyttäjätiedot

Tässä osassa tutustutaan käyttäjätietojen muokkaamiseen.

Yksityiskohta laitossivun henkilötietojen muokkaus-linkistä

Käyttäjän henkilötiedot ja salasanan muokkaaminen tapahtuu laitossivulla olevan linkin Henkilötiedot -> muokkaa kautta.

Kuva henkilötietolomakkeesta

Henkilötietolomake

Henkilötietolomakkeella voi muokata käyttäjätunnukseen liittyviä henkilötietoja. Tietoja käytetään käyttäjien tavoittamiseen ja JY tutkii osiossa. Lomakkeelle kirjatut tiedot saa nähdä laitos- sekä järjestelmäpääkäyttäjä. Henkilötietolomakeella on mahdollisuus lisätä aikaisemia nimiä, esimerkiksi tyttönimi.

Kirjattavissa ovat myös mm. kuvaukset tutkimuksesta (päivittyy automaattisesti JY tutkii -sivuille) ja ORCID-tutkijatunnisteet (päivittyy automaattisesti Converis-tutkimustietojärjestelmään).

Tutkimuskuvaukset ja ORCID-tunnisteet

Jos työskentelet samaan aikaan useammalla laitoksella tai vaihdat laitokselta toiselle, muista valita henkilötietolomakkeelta oikea ensisijainen laitos. Tätä käytetään oletuksena esim. julkaisuja kirjatessa.

Salasanan muuttaminen

Oleellisin toiminto henkilötietolomakkeella on salasanan muuttaminen. Salasanaa muutettaessa tulee syöttää sama salasana kahteen kertaan erillisiin kohtiin kirjoitusvirheiden välttämiseksi. Lopuksi painetaan Tallenna-painiketta.

JY-käyttäjätunnus

JY-käyttäjätunnusta (ent. tietohallintokeskuksen käyttäjätunnus) käytetään tällä hetkellä työasemiin sekä sähköpostiin kirjautuessa. TUTKA on siirtymässä käyttämään sisäänkirjautumisessa JY-käyttäjätunnuksia. Toiminnon käyttöönotosta tullaan tiedottamaan tarkemmin. JY-käyttäjätunnukset eivät siis vielä ole käytössä TUTKAssa.

Jotta tulevaisuudessa JY-käyttäjätunnuksilla sisäänkirjautuessa saisi näkyviin samat tiedot kuin nyt TUTKA-tunnuksia käytettäessä, tulee TUTKAlle tässä vaiheessa kertoa käyttäjän JY-käyttäjätunnus. Tämä tapahtuu täyttämällä henkilötietolomakkeella kenttä ’JY-käyttäjätunnus'. Huom! Salasanaa TUTKA ei halua tietää.

JY-tunnusta tarvitaan myös, mikäli tutkijan TUTKAsta löytyviä tietoja halutaan esittää automaattisesti päivittyvällä (Plone-) sivulla Jyväskylän yliopiston www-sivuilla. Plonen TUTKA-sivusta lisätietoa Plone-ohjeissa.

Oppiainetietojen hyödyntäminen TUTKAssa

Oppiaine lisättiin kaikkiin TUTKAn osioihin joulukuussa 2004. TUTKAssa on tietoja, joihin ei ole merkitty oppiainetta. Oppiainetieto voi kuitenkin olla laitokselle tarpeellinen: esim. tutkimuksen arviointiraportissa voidaan hyödyntää oppiainetietoa jos se on TUTKAssa liitetty julkaisuihin.

Henkilötietojen muokkaus-lomakkeelta löytyvän toiminnon "Siirrä tietoja oppiaineen alle..." avulla voi siirtää yhden henkilön tietoja useampi kerrallaan tietyn oppiaineen alle, jos laitos haluaa hyödyntää oppiaineittaisia raportteja. Muuten jokainen joutuisi käymään kaikki julkaisunsa läpi yksitellen.

Toiminto toteutettiin siis sitä varten, että vanhat tietonsa saa kerralla siirrettyä oppiaineen alle.

HUOM! Tarkoitus on kuitenkin että tiedot (esim. julkaisut) säilyvät sen laitoksen alla mille (tai minkä ajalla) ne on tehtykin, eli tietoja ei siirretä laitokselta toiselle.

Oma nimi oletukseksi syötettäviin tietoihin

Jos haluat uutta tietoa, esimerkiksi esitystä, lisätessäsi nimesi lisättävän automaattisesti tutkijaksi, laita rasti kyseiseen kohtaan. Esimerkki: Jos haluat, että aina, kun syötät uutta julkaisua, nimesi ilmestyy automaattisesti tekijäksi ja/tai toimittajaksi, laita ruksi kyseiseen kohtaan. Jos siis haluat nimesi näkyvän sekä tekijänä, että toimittajana, tulee sinun ruksia kumpikin kohta. Jos haluat nimesi näkyväksi automaattisesti lisätessäsi muihin osioihin, sinun tarvitsee valita vain ensimmäinen kohta.

Oppiaine tai tutkimusyksikkö oletukseksi syötettäviin tietoihin

Jos haluat, että syöttämiisi tietoihin tulee automaattisesti oikea oppiaine, tutkimusyksikkö tai molemmat, määrittele ne tietoihisi. Valitse henkilötietojen muokkaussivulla oppiainelistasta oppiaineesi tai tutkimusyksikkölistasta tutkimusyksikkösi ja paina sivun lopusta löytyvää Tallenna-painiketta.

Aikaisemmat nimet

Aikaisemmat nimet, "tyttönimi"

Henkilötietojen muokkaus-lomakkeella on toiminto, jolla voi lisätä muita nimiä omiin tietoihin. Esimerkiksi jos osa julkaisuista on tehty tyttönimellä ja osa TUTKA-tiedoissa näkyvällä nykyisellä nimellä, voi nyt tyttönimen käydä lisäämässä tietoihin ("lisää aiempi nimi"-painike) ja merkitä ko. julkaisuihin tämä aikaisempi nimi ("siirrä tietoja nimen alle"-painike). Jos sinulla on ollut erilliset käyttäjätunnukset eri nimille, ota yhteyttä pääkäyttäjään (TUTKA-tuki, tutka-support@jyu.fi).

"Muokkaa etu- tai sukunimeä"-painikeesta avautuva toiminto ohjaa nimen vaihtamiseen: onko kyseessä kirjoitusvirhe vai kokonaan uusi nimi. Mikäli aikaisempia nimiä on jo syötettynä, on em. kohdassa mahdollisuus myös ottaa vanha nimi takaisin käyttöön.

Mikäli TUTKAssa on vanhalla nimellä tietoja joiden tulisi olla uudella nimellä, voi uuden nimen lisäämisen jälkeen käyttää "siirrä tietoja nimen alle"-toimintoa. Toiminnon avulla voi vaihtaa jo kirjattuihin tietoihin toisen (oman) nimen.

Jos TUTKAan on vielä kirjaamatta aiemmalla nimellä tehty julkaisu, tulee julkaisu kirjata ensin nykyiselle nimelle normaalisti ja käydä sen jälkeen vaihtamassa nimi oikeaksi "siirrä tietoja nimen alle"-toiminnolla.

Jatkossa kun tietoja haetaan jollakin käyttäjän nimistä, kaikilla nimillä tehdyt tiedot tulevat tuloksiin.

Kuva Omat tiedot -sivusta

Omat tiedot

Kirjautuneet käyttäjät pääsevät Omat tiedot -osaan Laitospääsivun yläreunasta tai miltä tahansa sivulta klikkaamalla käyttäjätunnuslinkkiä (ruudun oikeassa yläreunassa LOG OUT -linkin vieressä).

Omat tiedot näyttää yhdellä sivulla kaikki käyttäjästä TUTKAan kirjatut tiedot. Kun laitoksen raportit löytävät vain kyseisen laitoksen tiedot tutkijasta, näyttää Omat tiedot kaikille laitoksille kirjatut tiedot, myös muiden kirjaamat - mukaanlukien vielä hyväksymättömät julkaisut.

Sivulla on listattu kaikki käyttäjästä kirjatut tiedot ja niiden tarkemmat tiedot saa näkyviin näytä-linkin avulla. Tältä sivulta löytyy myös muokkaus-painike, jota klikkaamalla pääsee muokkaamaan esimerkiksi julkaisun tietoja.

Omat tiedot -sivulla on jokaisen osion yhteydessä lisää-linkit. Näin omia TUTKA-tietoja on helppo hallinnoida yhden sivun kautta.

Tehtävät

Tehtävä 1: Lisää TUTKAan henkilötietoihisi sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Halutessasi voit täydentää muutkin tiedot.

TUTKAn ohjesivusto, TUTKA-tuki, tutka-support@jyu.fi
Sivun osoite http://tutka.jyu.fi/help/kayttajatiedot
Päivitetty 26.10.2016